kaip atitikti NIS2 direktyva

Kaip atitikti NIS2 direktyva?

NIS2 direktyva (plačiau: Network and Information Systems Directive 2) yra naujas Europos Sąjungos teisinis reglamentas, kuris pakeičia ankstesnę NIS direktyvą ir nustato griežtesnius reikalavimus kritinės infrastruktūros apsaugai bei kibernetiniam saugumui. Ši direktyva yra skirta stiprinti ES valstybių narių atsparumą kibernetiniams iššūkiams, taip pat užtikrinti aukštesnį tinklų ir informacinių sistemų saugumo lygį. Straipsnyje aptarsime, kaip įmonės ir organizacijos gali atitikti šią direktyvą, siekiant išvengti galimų baudų bei kitų neigiamų pasekmių.

Suprasti NIS2 direktyvą

Pirmasis žingsnis siekiant atitikti NIS2 direktyvą – gerai suprasti, kokie reikalavimai yra keliami ir kam jie taikomi. Direktyva apima platesnį sektorių spektrą, įskaitant energetikos, transporto, sveikatos apsaugos, finansų, vandens tiekimo ir kitus sektorius, kurie laikomi kritiniais visuomenės funkcijų tęstinumui.

Atliekama rizikos vertinimas ir valdymas

Svarbiausias NIS2 direktyvos aspektas – efektyvių rizikos valdymo priemonių įgyvendinimas. Organizacijos turi reguliariai vertinti rizikas, susijusias su jų tinklų ir informacinių sistemų saugumu, ir imtis atitinkamų veiksmų joms valdyti. Tai apima tiek techninių, tiek organizacinių priemonių įdiegimą.

Įdiegti tinkamus kibernetinio saugumo sprendimus

Pagal NIS2 direktyvą, įmonės turi įdiegti pažangius kibernetinio saugumo sprendimus, kurie užtikrintų sistemų patikimumą ir apsaugą nuo įvairių grėsmių. Tai gali apimti ugniasienes, šifravimo technologijas, nuolatinį sistemų stebėjimą ir reagavimą į incidentus, bei kitus techninius sprendimus.

Užtikrinti darbuotojų kibernetinio saugumo žinias

NIS2 direktyva taip pat reikalauja, kad organizacijos užtikrintų savo darbuotojų kibernetinio saugumo žinias ir gebėjimus. Tai gali būti pasiekta per nuolatinius mokymus, seminarus ir kitus informuotumo didinimo renginius, skirtus padidinti darbuotojų atsparumą socialinės inžinerijos atakoms bei kitoms grėsmėms.

Vykdyti nuolatinį stebėjimą ir ataskaitų teikimą

Pagal NIS2 direktyvą, organizacijos turi reguliariai stebėti savo tinklus ir sistemas bei pranešti apie pastebėtas grėsmes ar incidentus atsakingoms institucijoms. Tai reikalauja efektyvių ataskaitų teikimo mechanizmų ir bendradarbiavimo su nacionalinėmis kibernetinio saugumo institucijomis.

Užtikrinti suderinamumą su kitais teisiniais reikalavimais

NIS2 direktyva dažnai bus taikoma kartu su kitais teisės aktais, tokiais kaip Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR). Todėl svarbu užtikrinti, kad visi įgyvendinami saugumo sprendimai atitiktų ne tik NIS2, bet ir kitus galiojančius teisinius reikalavimus.

Išvada

NIS2 direktyvos laikymasis reikalauja nuoširdaus įsipareigojimo stiprinti organizacijos kibernetinį saugumą. Tinkamai įgyvendinus rizikos valdymo priemones, darbuotojų mokymus bei technines saugumo priemones, organizacija gali ne tik atitikti direktyvos reikalavimus, bet ir reikšmingai sumažinti kibernetinių incidentų riziką. Tai ne tik padeda išvengti teisinių sankcijų, bet ir prisideda prie bendro verslo tęstinumo bei reputacijos apsaugos.

NELAUKITE, SUSISIEKITE, PAKALBĖSIME!

Apie mūsų teikiamas paslaugas informaciją rasite mūsų tinklapyje www.prasom.lt